No grauda līdz maizei

No grauda līdz maizei

 

1.b un 2.b klases skolēni devās uz Jaņa Rozentāla vēstures un mākslas muzeju, lai uzzinātu, kā senos cilvēki ieguva maizi.

Bērni redzēja senos darbarīkus un zīmētas kartiņas, kā senāk tika apstrādāta zeme, iesēta labība, apslatīja graudus.

Uzzināja, kā sauc senos darbarīkus (abra, grābeklis liels, maizes lāpsta, liels nazis-izskapts), interesanti bija apskatīt zemes apstrādes procesu, graudu veidus.

Skolēnu atziņas:

  • ļoti patika vecie rīki.
  • patika taisīt saulīti no mīklas un graudiem,
  • ļoti interesanti bija, ka nevarējām pagaršot sāls mīklu, jo tā sāls nebija īstā.

 

Skolēni apskatīja graudu veidus, kurus audzē Latvijā. Veidoja Lieldienu dekorus no sāls mīklas! Skolā gatavojām “viena kodiena” maizītes – gan saldās, gan sāļās. Dzerot tēju un ēdot maizītes, pārrunājām maizes ēšanas paradumus, kādus maizes veidus un vēl citus graudaugu produktus zinām.